Alles wat je moet weten over fopspenen voor pasgeborenen

All You Need to Know About Pacifiers for Newborns

Nieuwe ouders, vooral ouders die voor het eerst een baby krijgen, gaan vaak met een roze bril op de wereld in. De meeste ouders hebben het idee dat elke dag speciaal, gedenkwaardig en "perfect" zal zijn met hun kleine bundeltje vreugde. De realiteit van het pasgeboren stadium kan echter heel anders zijn. Dit is vaak een tijd waarin nieuwe ouders slaaptekort hebben, worstelen om erachter te komen wat hun kleintje wil of nodig heeft en hun best doen om het hoofd boven water te houden.

Om deze en andere redenen kunnen fopspenen voor pasgeborenen de beste vriend van een ouder zijn. Als je twijfelt over het geven van een fopspeen aan je baby en niet zeker weet of het een goed idee is, dan zal deze blog je goed van pas komen. Hier vind je alles wat je moet weten over fopspenen.

Ideaal om een kieskeurige baby te kalmeren

Ouders van pasgeboren baby's vragen zich misschien af wat het beste moment is om een fopspeen te gebruiken en over het algemeen is dat elke keer dat je kleintje een beetje kribbig wordt. Als je ze al hebt gevoed, hun luier hebt verschoond en ze nog steeds verdrietig zijn, kan een fopspeen precies zijn wat ze nodig hebben. Veel baby's vinden zuigen ontspannend, rustgevend en troostend.

Is een fopspeen veilig om te gebruiken als je baby slaapt?

Hoewel je eerste instinct misschien is om je pasgeboren baby een fopspeen te geven om te slapen, is het logisch dat ouders twijfelen. Wat je misschien verrassend vindt, is het feit dat een fopspeen je baby niet alleen kan helpen beter te slapen, maar ook het risico op SIDS (sudden infant death syndrome) kan verlagen. Er is veel onderzoek gedaan naar de correlatie tussen de twee, en hoewel de jury nog niet weet waarom dit het geval is, is de wetenschap dat het het risico aanzienlijk kan verminderen iets waar ouders zich bewust van moeten zijn.

Welke fopspeen is het beste voor je pasgeborene?

Zoals je misschien al verwacht, kan het aanbod aan fopspenen overweldigend zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met het materiaal van de fopspeen, de vorm en de grootte. Artsen raden aan om de kleinst mogelijke fopspeen voor je baby te kiezen en niet groter. Het is ook aan te raden om de grootte van de fopspeen niet te veranderen, zelfs niet als je kleintje ouder en groter wordt.

Kies altijd voor een fopspeen uit één stuk, vooral bij pasgeborenen. Dit is een veel veiligere stijl. Als je je baby borstvoeding geeft, kies dan geen fopspenen die de vorm hebben van een kers of een bal. Deze kunnen vaak leiden tot problemen met borstvoeding.

Er worden veel verschillende materialen gebruikt, maar siliconen zijn ideaal omdat ze zacht zijn en gemakkelijk schoon te maken.

En de nadelen?

Natuurlijk kunnen fopspenen heel veel positieve kanten hebben, maar hoe zit het met de negatieve kanten? Er zijn een paar tips die experts graag met ouders delen om ervoor te zorgen dat de fopspeen voor iedereen goed is.

Ten eerste moet je de fopspeen schoon houden. Fopspenen vallen vaak op de grond, waardoor ze vatbaar zijn voor allerlei soorten vuil en ziektekiemen. Zorg ervoor dat je de fopspeen dagelijks grondig ontsmet. Het is het beste om een paar fopspenen bij de hand te hebben, zodat als er een vuil wordt, je hem kunt vervangen door een schone.

Er zijn ook aanwijzingen dat fopspenen het risico op middenoorontsteking kunnen verhogen. Dit heeft weer te maken met ziektekiemen.

Dan zijn er nog ouders die zich terecht zorgen maken dat hun pasgeborene afhankelijk kan worden van de fopspeen, of dat het verwarring kan veroorzaken met borstvoeding. Het kan gebeuren dat de baby afhankelijk wordt van de fopspeen, maar verstoring van de borstvoeding door een fopspeen is over het algemeen niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken.

Op welke leeftijd moet een fopspeen worden weggehaald?

Tot slot is het goed om te weten wanneer je kind de fopspeen niet meer nodig heeft en de meeste artsen zijn het erover eens dat dit rond de leeftijd van drie jaar is. Als je kind er op deze leeftijd nog een gebruikt, kun je het beste beginnen met het afbouwen van de fopspeen. Je wilt geen risico lopen op problemen met de tandstand, want als je de fopspeen blijft gebruiken, kan er een kruisbeet ontstaan.

Een betrouwbare keuze als het gaat om fopspenen voor pasgeborenen

Als je op de hoogte bent van al deze informatie, kun je een weloverwogen keuze maken als het gaat om fopspenen en pasgeborenen. Het draait allemaal om het kiezen van de juiste maat en vorm, in combinatie met veilig en hygiënisch gebruik. Een fopspeen kan gemakkelijk het beste zijn om aan je kleintje te geven, vooral als hij of zij kribbig is of moeilijk in slaap valt.

Volgende lezen

The Complete Guide to Bamboo Clothing for Children
A Guide to Making Healthy and Nutritious Baby Food

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.