10 vroege tekenen van zwangerschap

10 Early Signs of Pregnancy

Wist je dat bij zwangerschap veel tekenen en symptomen kunnen fungeren als een vroege indicator? Of het er nu één of een paar zijn, deze vroege tekenen van zwangerschap zijn vaak genoeg om iemand aan te zetten tot het doen van een zwangerschapstest of om zich op zijn minst af te vragen of dit een mogelijkheid zou kunnen zijn.

Als je op dit moment probeert om zwanger te worden, of als je gewoon nieuwsgierig bent of de symptomen die je op dit moment voelt misschien wijzen op een zwangerschap, dan wil je zeker verder lezen. Hier bekijken we 10 vroege tekenen van zwangerschap.  

Gemiste menstruatie

Dit is het meest voor de hand liggende teken voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en het is meestal een zeer nauwkeurige manier om te bepalen of je zwanger bent. Als het een week of langer geleden is dat je menstruatie had moeten beginnen, is het waarschijnlijk de moeite waard om een zwangerschapstest te doen. Het kan lastig worden als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, omdat het dan moeilijk kan zijn om te weten wanneer je je menstruatie kunt verwachten.

Je voelt je vermoeider dan gewoonlijk

Hoewel dit symptoom op zich niet genoeg is om een zwangerschap aan te nemen, komt het vaak voor in de eerste stadia. Als je je vermoeider voelt dan gewoonlijk en ook andere symptomen op de lijst hebt, is de kans groter dat je zwanger bent.

Misselijkheid met of zonder braken

Ochtendmisselijkheid is een veelbesproken zwangerschapssymptoom, vooral in het eerste trimester. Wat misleidend is aan de term 'ochtendmisselijkheid', is dat het impliceert dat het alleen 's ochtends voorkomt. In werkelijkheid kunnen vrouwen op elk moment van de dag of nacht last hebben van misselijkheid met of zonder braken. Het kan vluchtig zijn en slechts af en toe voorkomen, of het kan een constante staat van misselijkheid zijn. Dit symptoom komt meestal het meest voor tijdens het eerste trimester.

Opgezwollen en gevoelige borsten

Het komt ook vaak voor dat borsten gezwollen en groter lijken. Ze kunnen ook heel zacht en gevoelig zijn om aan te raken. Dit hoort bij de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Dit symptoom duurt meestal maar een paar weken, maar bij sommigen houdt het de hele zwangerschap aan.

Vaak moeten plassen

Ook dit is een symptoom waar je niet te veel achter moet zoeken als het het enige is dat je hebt. Frequent plassen kan wijzen op een blaasontsteking of een ander probleem. Als je echter enkele van de andere vroege symptomen hebt en je merkt dat je vaker moet plassen, dan is het waarschijnlijker dat het met de zwangerschap te maken heeft. Dit symptoom ontstaat vaak in het eerste trimester en duurt de hele zwangerschap.

Sterke reactie op bepaalde voedingsmiddelen

Een sterke reactie op bepaalde voedingsmiddelen kan betekenen dat u naar sommige dingen verlangt, terwijl andere een negatieve reactie opwekken. Voedingsmiddelen die u altijd lekker vond, kunnen u plots ziek doen voelen en dan kunt u hunkeren naar een bepaald product waar u vroeger nooit veel aandacht aan besteedde. Je kunt ook constant honger hebben en het gevoel hebben dat je nooit genoeg kunt eten.

Plotselinge humeurigheid

Dit teken wordt vaak verward met PMS, maar plotselinge humeurigheid kan ook een vroeg teken van zwangerschap zijn. Ook dit heeft te maken met de hormonale veranderingen die je lichaam momenteel doormaakt. Het kan zijn dat je zonder reden humeurig wordt, snel humeurig bent, sneller huilt, enzovoort.

Lichte krampen

Hoewel het niet zo vaak voorkomt als andere vroege tekenen van zwangerschap, kan lichte kramp voorkomen. Het wordt vaak beschreven als hetzelfde soort krampen dat je voelt tijdens een menstruatie. Deze krampen komen meestal maar aan één kant van je lichaam voor en kunnen komen en gaan. Als de krampen ernstig worden, kunt u het beste meteen naar uw arts gaan om er zeker van te zijn dat het geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een ander gezondheidsprobleem is.

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel wordt beschreven als een gevoel van volheid in je middengedeelte en buik. Het kan aanvoelen alsof je vol gas of lucht zit en het kan heel pijnlijk zijn. Je broek kan plots strak aanvoelen, je kan je ongemakkelijk voelen als je zit en alsof je wat van die druk moet verlichten.

Duizeligheid en hoofdpijn

Duizeligheid en/of hoofdpijn zijn andere vroege tekenen die vrouwen vaak ervaren. Voor wie normaal geen last heeft van hoofdpijn, kan dit een bijzonder frustrerend teken zijn om mee te kampen. Als je zwanger bent, neemt je bloedvolume toe en natuurlijk veranderen je hormoonspiegels. Beide factoren kunnen lichtheid in het hoofd en hoofdpijn veroorzaken.

Als je twijfelt - doe een test en ga naar je dokter

Met of zonder deze tekenen is het beste advies bij twijfel natuurlijk om een zwangerschapstest te doen en naar je arts te gaan. Zo krijgt u snel een antwoord.

 

Volgende lezen

What Not to Eat During Pregnancy - Complete Guide
Guide to Baby Eczema and How Best to Handle It

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.